SVAR PÅ FRÅGOR OM FASTIGHETSKÖP I FLORIDA

Här finner du svar på de vanligaste förekommande frågor vad det gäller fastighetsköp i Florida.
 Med svensktalande Broker / Owner / Mäklaren Susanne “Cape Coral Susan” Perstad, fast bosatt i Cape Coral, Florida gör du hela affären på svenska.
Köparna har alla olika krav och önskemål vilket gör att ingen affär är den andra lik.

ATT VÄLJA MÄKLARE

I Florida arbetar vi anorlunda gentemot Sverige, vi kan sälja ALLA fastigher som finns till salu i HELA Florida. Vi är inte låsta till ett eller två objekt.

Tänk på att många svenska mäklare säger sig sälja fastigheter i Florida. Bor / arbetar mäklaren i Sverige har de INGEN LICENSE att sälja fastigheter i Florida.

Svenska mäklare i Sverige som säger sig sälja fastigheter i Florida, skickar oftast sin kund vidare till en amerikansk mäklare i Florida. Det blir då den amerikanska mäklaren som visar huset på plats och som man gör upp affären med. Men se upp så ni som köpare inte betalar någon extra transaktionskostnad på det sista köpekontraktet som går till den svenska mäklaren. Det är olagligt.

Man måste som mäklare i Florida vara Amerikansk medborgare eller ha ett Green Card / arbetsuppehållstillstånd och var fast bosatt i Florida för att få arbeta som mäklare. Det är straffbart för mäklare utan mäklarlicense i Florida att lägga sig i eller hjälpa till i en affär.

Det kan ses som en enkelt jobb att hitta en mäklare i Florida. I bara Cape Coral / Fort Myers området finns det över 3000 mäklare.  Det är dock inte många mäklare som jobbar heltid. Det är viktigt att ha en mäklare som vet skillnaderna gällande fastighetsköp mellan Sverige och Florida, då regelverket inte är detsamma. Många amerikanska mäklare tar för givet att man ska veta de enklaste lagar och regler vad det gäller fastighetsköp.  På så vis  missar de att tala om viktig information.

Mäklarens åtaganden i Florida

Efter en första kontakt med kunden får jag information om vilken typ av fastighet man söker och vad den ska användas till: Permanent boende, semesterbostad eller delvis uthyrningshus. Jag presenterar de hus som passar in på kundens kriterier och sätter samtidigt upp mina kunder på ett gästkonto i vår egen mäklardatabas, MLS, som enbart mäklare i Florida har access till. Där kan kunden själv som komplement söka efter intressanta objekt.

Om kunden har möjlighet att resa över till Florida skräddarsyr jag visningar av de fastigheter som kunden själv valt ut som tänkbara objekt. Jag kan även med informationen om kundens kriterier sätta ihop visningar av fastigheter om så önskas.

Jag har köpt flera hus på uppdrag av svenskar som saknat möjlighet att komma till Florida och som annars hade gått miste om en ”bra deal”. Hör av er om ni vill ha referenser från tidigare husköpare

Budgivning – Reparationer – Husets skick

Innan budgivningen tittar vi på de senaste försäljningarna och försöker hitta liknande fastigheter och ser vad de har sålts för under de senaste 3-6 månaderna. Det är  för att få en aktuell prisbild på just det objekt som  kunden valt ut.

När man hittat ett objekt som är intressant och man vill lägga ett bud tar vi först reda på fakta om husets skick. Det gäller att veta t ex om några kostsamma reparationer kan väntas dyka upp de närmaste åren. Man vill inte att det kommer som en överraskning 2-3 år senare. När man vet vad man kan förvänta sig är det dags för att lämna in ett skriftligt bud. Till skillnad från Sverige prutar man alltid ner budet.

En del säljare önskar Proof of Funds – ett dokument bekräftar att man har tillgång till den summan som man erbjuder för fastigheten. Behöver man banklån hjälper jag till med detta och man får då ett Pre-Approval från banken som man lämnar in i samband med budet. Först när man är överens om försäljningspriset betalar man in handpenningen som brukar ligga på ca $3,000. Först därefter besiktigar man fastigheten.

Hittar man mer kostsamma saker i huset som måste repareras tar man upp detta i en andra förhandling med säljaren och försöker pressa ner priset ytterligare eller får det reparerat före överlåtelsen.

Besiktning av fastigheten

Det finns många olika företag som gör hus/lägenhets besiktningar. Jag arbetar med en mycket noggrann inspektör som jag kan rekommendera, men man kan välja vem man vill. Jag kan även rekommendera fler besiktningsföretag så man själv kan välja besiktningsman.

Det ligger även i mitt intresse att veta husets skick eftersom det är oftast jag som tar hand om huset då ägaren/ägarna inte är här.

WALK-THROUGH – SISTA KONTROLL INNAN KÖP

Innan köpet går igenom gör man en Walk-Through.  det innebär att kunden kontrollerar personligen fastigheten samma dag som köpet skall göras. Om man inte har möjlighet att närvara går jag igenom huset och tar bilder och/eller facetime. På så vis kan kunden var med och se så att  allt är som överenskommet. Många gånger har det skett reparationer av olika slag som man vill kontrollera så att allt är OK.

KONTRAKTSKRIVNING – CLOSING

Vid köp / closing dagen träffas man oftast på ett Title företag. Titleföretaget är ett separat företag som enbart arbetar med fastighetsförsäljningar och som sköter den ekonomiska biten i försäljningen.  Våra Titleföretag sköter samma upgifter i en försäljning som våra banker gör i Sveirge. Hos Titleföretaget skriver man på det sista kontraktet och skriver även under lagfarten till fastigheten. När köpeskillingen gått över till säljarens konto och affären är klar.

Om köparen inte kan närvara vid köpet?

Det är inga problem, allt löser man via epost och digital signering. Man behöver endast närvara personligen vid köp om man har amerikanska banklån.

Först när kunden säger att det är OK att gå vidare går köpet igenom.